top of page
  • Writer's pictureMia Sumell

Animointi still-kuvan ja videon päälle

Nämä esimerkit on tehty työnäytteenä Hiutale Filmsille, eivätkä siis ole varsinaisia asiakastöitä.


Työssä on otettu lyhyt markkinointivideo ja lisätty siihen frame by frame- animaatiota Photoshopissa.


Latasin mp4-muodossa olevan videon Photoshoppiin ja laitoin Windows-valikosta Timelinen päälle.

Ennen kuin lähdin piirtämään itse animaatiota, luonnostelin yhdelle tasolle luonnoksen yksinkertaisilla punaisilla viivoilla. Jolloin näin nopeasti, toimiiko silmänisku ajallisesti ja muotoina. Viivan mukaan on myös helpompi piirtää varsinainen peittokuva oikealle paikalle ilman, että koko ajan tarvitsee seurata edellisiä ja tulevia frameja. Alla ensin näyttötallennus luonnoksesta. Silmäiskussa on yhteensä 13 framea eli 13 kuvaa erikseen piirrettynä sillä kuva liikkuu koko ajan. Osan pystyi kopioida ja siirtää mutta koska kyseessä on näin pieni ja yksinkertainen animoitu osa, ei ajansäästö mikään järin suuri ollut. Kopioimalla saa tosin yhtenäistettyä pienet värivaihtelut myös.


Näyttötallennus, missä näkyy valmis animaatio ja luonnos sen päällä. Lopullisesta animaatiosta laitetaan tämän jälkeen vain luonnostason silmä kiinni.


Käytännössä animaatio vain piirretään videotason päälle ja samalla peitetään ne osat, joita ei haluta kulloiseenkin frameen. Silmäniskun saa siis silmää klikkaamalla pois päältä halutessaan, jolloin alla oleva alkuperäinen kuvan kohta tulee jälleen näkyviin.


Korvien pörhistyessä kokeilin muokata ihan alkuperäistä videotasoa käyttämällä piirtotyökalun lisäksi sulata-toimintoa sekä paikkaus- ja korjaustyökaluja. Tällöin myös alkuperäinen tiedosto muuttuu ja tasoissa olisi hyvä olla toinen kopio alkuperäisestä videosta. Toki sen voi sinne myös tuoda tarvittaessa uudestaan.

Korvissa on yhteensä 13 muokattua framea.


Ajallisesti koko videon muokkaamiseen kului n. 6,5h eli alle työpäivän homma. Arvioisin, että harjoittelemalla saisin nopeutettua hiukan prosessia tai/sekä parannettua työnjälkeä. Ensimmäiseksi videoksi olen kuitenkin oikein tyytyväinen.


Muita ajatuksia: Tällaisessa tosi lyhyessä animaatiossa on hyvä arvioida sen pienen hetken arvoa, jonka animaatio tuo herättäessään todellisuuden henkiin toisella tavalla. Kuvat pitää suunnitella oikeaan kohtaan, jotta lyhyestä hetkestä saa suurimman hyödyn irti. Animaatiossa käytetty pieni liioittelu on myös tarpeen sillä hetki on niin lyhyt.


Mitä kauemmin muokattu kohta kestää, sitä tarkempi pitää olla piirretyn/muokatun kuvan tekemisessä sillä epätodellinen osa käy tietysti sitä näkyvämmäksi, mitä kauemmin se kestää.Frame-by frame-animaatio kuvan päälle


Periaate ja työnkulku on sama kuin edellisessä mutta paikalla olevaa kuvaa animoitaessa voi käyttää hyväksi enemmän edellisen framen/framien kopiontia tai koko ryhmän kopiointia. Kun silmä on piirretty sulkeutuvaksi, voi samat framet kopioida ja laittaa toiseen järjestykseen sen aukeamiseksi. Koko homman voi laittaa omaan kansioon ja kopioida toiseksi silmäniskuksi.


6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page