top of page
 • Writer's pictureMia Sumell

TUOTANTO: Talviharmonikka/ Haitarihiihto

Päivitetty: 19. toukok. 2021

Työryhmä: Mia Sumell, Jani Honkaselkä, Kirsi Biskob -Työvälineinä: Panasonic AG-AC90EJ, turri ja käppi, Nikon D7500 + Tamron 70-200mm F/2.8 -Editointi: Premiere Pro -Tuote on saatu valmiiksi tietääksemme ajoissa mutta sitä ei ole julkaistu. Emme tiedä miksi. Kysyimme luvan järjestäjiltä musiikin käyttämiseen mutta olisiko tekijänoikeusasiat syynä siihen, ettei videota laitettu julkiseen jakeluun.


ESITUOTANTO Brief Tehtävänä oli taltioida tunnelmia audiovisuaalisessa muodossa Talviharmonikkaviikon päätöspäivältä Rastimajalla 14.2.2021.

Tapahtuman järjestäjänä toimi Kokkolan Latu yhteistyössä Kokkolan talviharmonikan kanssa.

Lopputuotoksena toivottu 1-2 minuutin video julkaistavaksi Youtubessa ja Facebookissa.

Saimme toteuttaa projektin aika vapaasti. Tarkoitus oli toteuttaa tunnelmavideo mutta haastattelut myös ok. Ehdotuksena järjestäjiltä tuli myös pyyntö liittää yleisdataa harmonikkaviikolta, mikäli se sopisi sisältöön. Tämän voisi toteuttaa esim. voiceoverina.

Ryhmäämme kuului kolme henkilöä:

 • Mia Sumell (kuvaus, äänitys, leikkaus, editointi)

 • Jani Honkaselkä (kuvaus, äänitys, haastattelut, leikkaus, editointi)

 • Kirsi Biskop (kuvausassistentti)

Tapahtumapäivä oli sunnuntai. Kävimme aikaisemmin viikolla katsomassa kuvauspaikkaa.

Kuvauskalusto:

-Panasonic AG-AC90EJ

-Mikrofonille turri ja puomi

-Nikon D7500 järjestelmäkamera, optiikka Tamron 70-200mm, F/2.8


Tarkistuslista ennen ajankohtaa

 • Kaluston valinta ja testaus

 • Kuvauspaikan tsekkaus

 • Sään seuranta

 • Kaluston, akkujen ja varusteiden tarkistus ja pakkaus (varautuminen ”Mitä jos?”-tilanteisiin)

 • Auton varaus käyttöön

 • Käytännön järjestelyt ja aikataulut

 • Käsikirjoitus, ideointia

 • Haastattelukysymyksiä

 • Kuvauslupien tulostaminen varmuuden vuoksi

TUOTANTO Kuvausaika:

Su 14.2.2021, klo 11.00-13.00


Paikalla oli mukavasti porukkaa. Huomioon tuli ottaa turvavälit Koronaviruksen vuoksi mutta onneksi ulkoilmassa tämä oli helppoa.


Teimme pari haastattelua mutta suurin osa ei halunnut haastateltavaksi, joten päätimme loppujen lopuksi tehdä tunnelmavideon tapahtumasta, niin kuin alkuperäinen pyyntö oli.


Olimme aikaisemmalla käynnillä katsoneet muutaman kuvausaiheen valmiiksi rungoksi mutta pääosin kuvaus oli improvisointia sen mukaan, mitä kulloinkin tapahtui ihmisten tullessa ja mennessä.
JÄLKITUOTANTO Aluksi -Kuvausmateriaalin tarkistus ja tallennus AMAan.

-Materiaalin läpikäynti ja parhaiden palojen listaus

-Videon rungon suunnittelu alustavan käsikirjoituksen pohjalta


Editointi -Pohjalle laitoimme pätkän, missä olimme äänittäneet musiikkia ihan paikan päällä mikrofin avulla ja kuvassa näkyi tulipata. Järjestäjät olivat tuoneet paikan päälle mankan, missä oli heidän valitsemaansa musiikkia. Kysyimme mielipidettä musiikin käyttämiseen ja toimme samalla esille tekijänoikeusasian, mikäli video julkaistaan. Asiakas oli sitä mieltä, että musiikkia voi käyttää. Äänityksen aikana kuvasimme tunnelmakuvaa tulipadasta. Tämän päälle aloimme lisäämään kuvituskuvia.

-Paikkasimme jonkin verran taustalla kuuluvia häiritseviä sivuääniä suksimisäänillä ja koitimme saada taustan äänet mukavasti soljuviksi ja miellyttäviksi.

-Halusimme kuvien sekaan myös tiedon Rastimajasta sekä Kokkolan ladusta. Koska sopivaa videokuvaa ei löytynyt, käytimme rajattua ja suoristettua still-kuvaa sen sijaan. Mia poisti kuvasta ruman pistorasian Lightroomissa. Tätä ei kukaan huomaa, jos ei ole vertailukuvaa. Poistamattomana se taas olisi näkynyt häiritsevästi kuvassa.


-Koska toiveena oli vain yhden minuutin video, oli materiaalien valinta yllättävän haastavaa. Päädyimme jättämään voiceoverin pois, samoin haastattelut ja keskityimme minuutin verran tunnelman luontiin. Lähetimme asiakkaalle raakaversion ja ehdotus sopi hyvin.

-Kuvien vaihdoskohdissa päädyimme suoraan leikkaukseen sekä crossfadeen, jotta kuvat rytmittyisivät mukavasti musiikin sekaan.

-Kun olimme saaneet raakaversiolle hyväksynnän, vuorossa oli vielä:

 • Värimäärittely

 • Äänten tarkennus

 • Videon kuvaus (nimi) alkuun (Tämän teimme suoraan Premieressä)

 • Tekijätiedot loppuun (Pohjagrafiikat olivat valmiina. Lisäsimme nimet vain päälle.)

Pääosin kuvasimme Panasonic-videokameralla mutta väliin on käytetty myös järjestelmäkameran kuvaa.


Export

Exportasimme videon AMAan seuraavin speksein: -Format: H264 -Preset: Match source -High bitrate (1920x1080), 25fps MASTER


22 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page