top of page
  • Writer's pictureMia Sumell

HE-julkaisugrafiikka

Päivitetty: 16. toukok. 2022


Muistikirja "Onni on..."VALMIIT PAINOTIEDOSTOT

Muistikirja_148x210_kannet
.pdf
Download PDF • 8.87MB


Muistikirja_148x210_sisakannet
.pdf
Download PDF • 4.25MB

TYÖN KULKU


Lintu on maalattu akryyliväreillä, skannattu suurella resoluutiolla (700ppi), viety photoshoppiin, putsailtu roskat ja hupsit ja maskattu irti taustasta.Valmiin muistikirjan koko on 14,80 x 21,00cm. Tein kuvatiedoston kaksinkertaisessa koossa, koska niitä voi aina pienentää ja näin on varmuuden vuoksi aloittelijalla myös säätövaraa. Reunoihin piti huomioida myös 2cm kääntöä varten, jonka tietysti epähuomiossa jätin ensin pois. Korjasin tämän siirtelemällä elementtejä ihan taiton loppuvaiheessa.Alla olevalla videolla näkyy, mistä elementeistä koko kannen kuvitus koostuu. Lintua (ja keskellä olevaa musteläiskää) lukuun ottamatta kaikki elementit on tehty digitaalisesti tabletilla Procreate-sovelluksessa (300ppi) ja tuotu .psd-tiedostoina Photoshopiin viimeistelyä ja asettelua varten.


Elementit on pääosin laitettu kansioihin, jotta kokonaisuutta on helpompi hallita. Päällä on muutama viimeiseksi lisätty apila. Säätötasoilla on viimeistelty värejä ja kirkkautta.


"Ylimääräiset" elementit olen jo poistanut mutta jätin yhden pohjavärin esimerkiksi, miten eri vaihtoehtoja on helppo katsella avaamalla ja sulkemalla näkyvyyttä. Tästä on myös helppo lähettää eri väriversioita asiakkaalle sovitusti näyttökuvana tms.


Väriprofiilit kävin hakemassa k-printin sivuilta TÄÄLTÄ

Kannet ja sisäkannet olivat eri materiaalia, joten käytin eri väriasetuksia niissä.


PDF:n valmiit vientiasetukset laskivat resoluution tosi matalalle, joten en käyttänyt niitä vaan tein pdf:n ohjeen mukaan PDF/X:1a (2001)- asetuksilla.


Kun etu- ja takakannen kuvat olivat asetteluiltaan ja väreiltään valmiit, vein työtiedoston Indesigniin taittoa varten. Työtiedostona sen vuoksi, että voin vielä liikutella helposti elementtejä tarvittaessa.


Indesignissa asettelin paikalleen tekstin, logot EAN-koodin. Kun lähetin ensimmäiset painotiedostot, en ollut huomioinut leikkuuvarojen lisäksi kääntövaraa, joten sain hieman korjailla asettelua. Käytännössä asettelin reunalla olevia elementtejä ja keskellä olevaa tekstiä hieman uudestaan, pienensin lintua, ja nostin logoja sekä EAN-koodia ylöspäin. Toinen lähetys oli ok.


Jälkeenpäin huomasin, että sisäkansien koko ei ollut oikea sillä valmiissa muistikirjassa näkyy puolisen senttiä etukantta sisäpuolella. Mutta ilmeisesti painossa on vain hieman pienennetty kuvaa sopivaksi sillä korjauspyyntöä ei enää tullut.


Kansien koko on reunoilta 2,1mm suurempi kuin sisäkansien koko. Kääntyvän osan määrittelin marginaalien avulla. (En tiedä/muista, mistä tuo 1mm tulee.. hups! :D)Väriprofiilit hain tosiaan K-Printin sivuilta, takakansiin PSO COATED ja sisäkansiin PSO UNCOATED.


Tiedostot lähetin pdf:nä suoraan K-Printille.
 

Toivon joulukalenteri


Tähän työhön sain valmiit pohjat, joten juuri mitään ei tarvinut laskea itse painotiedostoihin. Sijoittelu ja rakenteen järjestely itselle sopivaksi tietysti vei oman aikansa.


Aloitin työn piirtämällä iPadin Procreatella erilaisia kuvituksia ja yhdistelin niitä esimerkeiksi. Laitoin näistä kollaasin Sannalle, joka valitsi mieluisan. Kun elementit olivat valmiit, vein valitut elementit .psd-tiedostona Photariin ja jatkoin työskentelyä siellä.

Käytin kannen väriprofiilina samaa K-printin coated-profiilia kuin edellä olevan muistikirjan kansissa (CMYK).


Etupuoli

Takapuoli

Värit/ilmeen yhtenäistin kopioimalla säätötasot molempiin tiedostoihin.


Kun kannet oli valmiit, vein ne .psd-tiedostoina Indesigniin. Työtiedostona siksi, että pystyn niitä vielä helposti hienosäätämään, kun tekstit muuttuvat.


Indesignissa muutin luukkujen järjestystä. Tämä vaikutti myös luukkujen sisällä olevien viestien järjestykseen, samoin tarrojen. Kaikki piti täsmätä yhteen.


KAnnet (Takakannessa vielä vanha teksti)


Luukkujen viestit olivat peilikuvana sillä luukut kääntyvät.

Tarra-arkkeihin sijoitin tekstit oikeaan järjestykseen mutta kuvitusten osalta Sanna sai jatkaa tästä vaiheesta. Samoin lopulliset fontit tarroissa jätin Sannan päätettäväksi. Laitoin Sannalle koko työn kansiona, missä kuvitukset löytyvät .psd-tiedostona.


Koska työ ei tullut täysin valmiiksi, koitin jättää kaiken siihen vaiheeseen, että Sannan olisi helppo jatkaa. Nimesin tiedostot, kansiot ja tasot, poistin turhat (ainakin suurimman osan) ja sijoitin kaikki tekstit ja luukkujen numerot oikeille kohdilleen.10 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Logoja

Comments


bottom of page