top of page
  • Writer's pictureMia Sumell

TUOTANTO: Everture

Päivitetty: 19. toukok. 2021

MONIKAMERATUOTANTO Työtehtävä: Kuvaussihteeri, kuvasuunnittelu

Brief:

Tehtävänä oli paikallisen Everture-bändin levynjulkkarikeikan striimaus monikameratuotantona. Kenraaliharjoitus 10.4.2021 Varsinainen keikka 24.4.2021


Työryhmä:


Ohjaus - Jani Honkaselkä​

Kuvasuunnittelu – Jani Honkaselkä, Mia Sumell​

Kuvaussihteeri – Mia Sumell​

Kuvamiksaaja – Aatu Korkeaniemi​

Kameraoperaattorit – Merja Petäjistö, Kirsi Biskop, Susanna Yli-Tainio, Teemu Ypyä ja Iiro Kolppanen

Valokuvaajat – Aaron Järvinen

Graafikko/animoija – Onerva Vepsäläinen ​

Making-of / jälkituotanto – Jonna Karjalahti ​

Äänet – Mika Paananen / Ambient Audio​

Valot – Neea Laihorinne / Ambient Audio​


Esituotanto:


Aloitimme projektin suunnittelun 22.3. tutustumalla studioon, kalustoon ja yleensäkin projektiin. Saimme projektiin hiukan lisäaikaa kenraaliharjoituksen siirtyessä alkuperäisestä 26.3. lauantaille 10.4. Olimme yhteydessä bändiin ja toivoimme aluksi seuraavia tietoja: -Paikat lavalla. Näin saamme pohjan kamerapaikoille. Mitä/ketä kuvataan milläkin kameralla. Käytimme soittoalueen mallintamiseen mallinukkeja -Heidän omat toiveet preferenssivideoiden lisäksi -Keikan kulku, juonnot, esittelyt yms. Näiden pohjalta saisimme tehtyä ajolistat mahdollisimman tarkasti ja yllätykset minimoiden. (Tässä vaiheessa myös biisien päälle lisätty grafiikka oli vielä tulossa mukaan liveen. Tämä muuttui lopulta.) Tutustuttuamme projektiin, kalustoon ja bändin toiveisiin, päädyimme jättämään isommat kamerat pois tuotannosta ja kuvaamaan mahdollisimman paljon käsivaralta, jotta saamme kuviin toivottua tunnelmaa. Käytössämme olisi myös pieniä GoPro-kameroita, joita voisi nostaa trussissa ylös ja saada näin kuvaa myös yläperspektiivistä.


Teimme itse kameroiden kytkennät ja kameraoperaattorit saivat harjoitella käsivaralta kuvausta. Teimme pari harjoitusta niin, että soitimme biisiä youtubesta, kameraoperaattorit kuvasivat mallinukkeja ja me harjoittelimme yhteistyötä kuvaleikkauksen parissa. Kun kenraalipäivä lähestyi, pystytimme kaluston uudelleen ja harjoittelimme jälleen vähän. Aloitin oman työni katsomalla ja kuuntelemalla minulle entuudestaan tuntemattoman bändin tuotantoa. Tutustuin myös musiikkivideoihin, joiden kaltaista kuvaa bändi toivoi. Mietin, mikä olisi toteuttavissa työryhmällä ja kalustolla sekä laskin kuvien vaihtumiskohtien aikaa.


Mahdollisimman hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi, minusta oli tärkeää ottaa huomioon, että suurin osa kuvaustyöryhmästä on opintojensa alkuvaiheessa mutta kuitinkin innoissaan saamastaan mahdollisuudesta. Koitin osaltani tsempata ja rohkaista muita työryhmän jäseniä. Olin varma, että kaikki tekisivät parhaansa ja hyvin suunniteltuna ja onnistuisimme varmasti vaikka haasteita epäilemättä riittäisi.


Koska tehtävää oli paljon ja kaikki oli uutta, koitin keskittyä ainoastaan omaan osaani ja annoin muiden hoitaa oman osansa vaikka kovasti eri työprosessit kiinnostivatkin.


Kun saimme bändiltä toivomamme tiedot, teimme ohjaajan kanssa alustavan ajolistan, minkä pohjalta lähdemme tekemään kenraaliharjoitusta.

Kenraaliharjoituksen jälkeen tekisimme tarkemmat suunnitelmat.


Työryhmä sai apua taululle piirretystä hahmotelmasta koskien kameroita ja kytkentöjä.



Kenraalin ensimmäisen läpimenon jälkeen otimme palautteen ja toiveet vastaan ja jatkoimme harjoituksia. Kenraalin jälkeen oli puhetta, että toivomme bändistä yhden henkilön olevan meihin yhteydessä heidän toiveiden suhteen. Näin homma olisi selkeä ja kommunikointi helpottuisi. On tietenkin selvää, että kaikilla on omat toiveet mutta jotta asia hoituisi toivotusti, ohjeiden pitäisi olla meidän suuntaan yksiselitteisiä.


Taustakankaan kiinnitystä.


Ajolista ja kuvasuunnitelma: Kun olin nähnyt kenraaliharjoituksessa bändin meininkiä ja hieman minkä näköistä kuvaa olisi luvassa, istuin alas ja kävin jokaisen biisin (Youtubesta) läpi poimien sieltä kohtia, jotka mielestäni olisi hyvä saada kohdalleen leikkauksen suhteen. Nämä kuvat toimisivat bändin antaman listan lisäksi tukirankana muuten nopealle leikkausrytmille, jota ei mielestäni (ainakaan meidän taidoilla vielä) olisi mahdollista saada täysin etukäteen suunniteltua.

Lisäsin omat huomioni ajolistaan, jonka jälkeen yhdistimme huomiot ohjaajan kanssa koululla.


Jani oli tehnyt hieman koeleikkausta kenraalista otetulla tallenteella sekä listannut ylös omia ajatuksiaan leikkauksen suhteen. Kävimme yhdessä tallennetta läpi ja teimme kuvasuunnitelmaa minuutti minuutilta.


Ajolista:

EVERTURE_ajolista
.pdf
Download PDF • 752KB

Itse pidän värikoodauksesta varsinkin tällaisessa luettavassa ohjeistuksessa. Korostin punaisella ne kohdat, joihin erityisesti tulisi kiinnittää huomiota. Ajattelin myös, että listan pitäisi olla helppolukuinen ja yksinkertainen vaikka itse sitä luen. Jani joutuisi kuitenkin kuunnella ohjeita, joita olemme yhdessä tehneet mutta joita ei voi muistaa ja hänen pitäisi tehdä kuitenkin samalla leikkaukseen liittyviä päätöksiä. Ja kun tekstiä on paljon, tärkeä kohta löytyy helpommin, kun se on korostettu mikäli jotain odottamatonta tapahtuu.

Ja edelleen, minusta oli tärkeää pitää mielessä, etten ole tällaista ennen tehnyt ja epäilemättä eteen tulisi asioita, joita en ole osannut ottaa huomioon (tai joku muu) ja näihin hetkiin voisi kuitenkin jotenkin varautua etukäteen. Omana, pienenä haasteena oli biisien kellottaminen täsmällisesti. Meillä ei ollut käytössä kaikkea yleensä käytössä olevaa tekniikkaa pienten vastoinkäymisten (tekniikan hajoamisen) takia, joten jouduimme suunnitella muutaman teknisen ja käytännön asian matkan varrella uudestaan.


Jotta voisin seurata ja lukea ajolistaa, laitoin kännykän lentokonetilaan häiriöiden välttämiseksi ja kellotin jokaisen biisin alusta. Puhelimesta aikaa seuraten, luin ajolistasta ohjeistusta Janille.


Alun suhteen sovimme, että Jani hoitaa alun kokonaan miksaajan ja Juhan kanssa ja minun osuuteni alkoi ajolistan luvun suhteen noin minuutin kohdalta. Ajolistaan tummasin taustan sinisellä näin sovittujen asioiden kohdalta.


Minun tehtäväni lähetyksen alkaessa oli hoitaa ajastus ja tallentimet päälle:

-Lähetyksen tallentaminen Blackmagicin viedotallentimella -Tarkkaamossa oli videokamera, joka tallensi meidän työskentelyn kortille.


Tekniikan osalta alkuperäinen suunnitelma oli käyttää kahdeksaa kameraa mutta teknisten ongelmien vuoksi jouduimme luopumaan osasta koulun omaa kalustoa. Ambient audiolta vuokrattiin järjestelmä, johon sai kytkettyä vain kuusi kameraa ja Onervan tekemät hienot biisigrafiikat jätettiin livestä pois. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä myös rummuista ns. play through- kuvaus mutta tästäkin luovuttiin. Viisi kameraa kuvaisi soittajia ja yhden kameran sijoitimme rumpalin taakse keskelle trussiin. russiin oli tarkoitus laitta GoPro-kamera mutta se ei toiminut uuden järjestelmän kanssa yhteen, joten se vaihdettiin Juhan omaan kameraan ja kalansilmäobjektiin. Näin saatiin koko bändi samaan kuvaan suhteellisen pienellä alalla. Kameran asennus trussiin on tarkkaa puuhaa!


Viime hetkellä vaihdoimme myös laulajaa kuvaavan kameran kytkennän. Ensin oli tarkoitus, että käytössä olisi langaton siirrin mutta koska kuvan siirtyminen tuntui epävarmalta, kytkimme ykköskameran myös seinään kiinni. Itse lähetys sujui kaiken kaikkiaan mielestäni hyvin ja jokainen työryhmän jäsen voi olla ylpeä omasta työstään.

Alkugrafikoista liveen siirron aikana oli pientä hämminkiä (mutta niin pientä ettei se saa ketään harmittaa).

Soittajat myös esiteltiin toisessa järjestyksessä vahingossa kuin alunperin oli tarkoitus ja leikkaus siinä ei mennyt ihan nappiin mutta sekin on loppujen lopuksi kokonaisuutta katsoen aika pieni, inhimillinen moka.


Kokonaisuudessaan tämä oli hieno kokemus ja aiemmin mitään tällaista tehneenä, olen aivan älyttömän ylpeä koko meidän tiimin työstä!


Livestreamin tallenne on katsottavissa täällä https://www.youtube.com/watch?v=EfEmF-_ccps

32 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page