top of page
  • Writer's pictureMia Sumell

HE: Promomateriaalia kirjoihin

Päivitetty: 25. toukok. 2021

-Kahden kirjan promomateriaalin teko OLIVER ORANKI JA METSÄN AINUTLAATUISET SANKARIT


Materiaaliksi sain pdf-tiedostona kirjan lowres-version. Materiaalin tekoa varten kysyin luvan kirjan kuvien käyttämiseen ja pieniin muutoksiin. Lowres- versio riitti hyvin sillä materiaali on tarkoitus jakaa somessa.

Tarkistin, että minulla on lupa käyttää kuvia sekä muokata niitä tarvittavan verran. Parhaani mukaan yritin kuitenkin kunnioittaa kuvittajan (Satu Kontinen) tyyliä, mikäli jotain piti muuttaa.Kirjasta valitsin kuvituksia oman mielen mukaan ja otin ruudulta screen shotin halutusta kohdasta. Kirjailijalta sain kirjassa seikkailevien eläinten sanomia, joita toivottiin copyksi kuviin. Kuvat koitin valita sanomisiin sopiviksi. Vein valitsemani kuvat photoshoppiin ja työstin kuvat siellä valmiiksi asti. (Alun perin tarkoitus oli tehdä näihin myös animaatiota mutta aika loppui kesken.)Photoshopissa poistin tekstit ja sivunumerot ja jätin haluamani kuvan/kuvat. Tämän jälkeen aloin maalaamaan ja muotoilemaan elementtejä eri kerroksille. Työkaluina käytin lähen poikkeuksetta eri siveltimiä sekä pipettiä värien poimimiseksi.


Kuviin lisäsin myös Otavan ja HE-logon.Punto Pahkasika-kuvassa käytin myös maskia yläosan lehdissä, jotta sain luotua lehtiin saman efektin kuin kuvituksessa oikealla alanurkassa. 


ELÄMÄ ENSIN


Palautteiden animointi


Pohjaksi laitoin valmiin pohjan, jonka päälle oli jo tehty still-kuvina palautteita.

Omalle tasolleen aloituskuvaksi laitoin kirjan kansikuvan, jonka animoin opacity-toiminnolla häviämään. Tämän jälkeen lisäsin tekstitason, mihin kirjoitin yhden palautteista ja animoin sen Youtubesta löytämäni tutorialin avulla ilmestymään sulavasti ruutuun.


Animointiin käytin position-toimintoa sekä Advanced-valikosta sain valittua, kuinka teksti ilmestyy (riveittäin, ramp down sekä ease high) hiukan alhaalta ylös, pehmeästi ilmestyen.

Teksti poistuu opacity-toiminnolla ja kirja ilmestyy taas näkyviin. Tekstitaso ELÄMÄENSIN on animoitu samaan tahtiin kirjan kannen kanssa opacity-toiminnolla.

Animaatio loppuu samaan kuvaan, mistä se alkaa. Näin animaatioon ei tule ikävää hyppyä somekanavissa julkaistaessa sillä viedot pyörivät niissä looppina. Kun olin saanut animaation valmiiksi, niin, että se näyttää silmään kivalta, kopioin arvostelun sisältävän tekstitason uudeksi tasoksi ja vaihdoin toisen arvostelun tilalle. Tasojen näkyvyyttä muuttamalla sain exportattua eri arvostelun sisältävän animaation samaan pohjaan.
3D-animaation tein avaamalla kirjan kansikuvan Photoshopissa. Antin ohjeistuksen mukaisesti, valitsin osat, jotka erotin eri tasoilleen. Tasoille erottelin seuraavat elementit: -Pelkkä tausta -Teksti "Elämä ensin" -Kukkaköynnös ja tulkku

Allaolevassa kuvassa näkyy kaksi tasoa: tausta ja kukkataso. Teksti on erillisellä tasollaan.

Jotta 3D toimisi oikein, taustan "tyhjät" kohdat piti täyttää elementtien irrottamisen jälkeen. Tähän olisi voinut käyttää sisältötietoinen täyttö-työkalua mutta päädyin kloonaamaan ja sivellin-työkalulla maalaamaan puuttuvat kohdat.


Koska animaatiossa tulkku kuvataan hyvin läheltä, lisäsin tulkulle myös toisen jalan.Kun elementit oli eroteltu omille tasoilleen ja tausta oli valmis, tallensin tiedoston psd-muodossa ja avasin sen After effectsissä. Animoinnin edetessä kävin välillä korjailemassa kuvaa Photoshopissa. 3D-animaatiota varten loin After effectsissä uuden Null-tason sekä Camera-tason sen alle. Camera-tason yhdistin Null-tasoon Parent pick whip- pyörylästä. Jokaisen animoitavan tason 3D-kuutio piti muistaa laittaa myös päälle, jotta sain mukaan kolmannen ulottuvuuden (z-akseli).Kamera-ajo tapahtuu säätämällä Null-tason positionia, erityisesti z-akselilla.

Muuttamalla jokaisen tason Transform-valikosta positionia sekä rotationia sain aikaan efectin, missä kaikki elementit liikkuvat omaa reittiään ja eivätkä näin liiku vain isona, yhtenäisenä tasona. Ihan alimmaiseksi lisäsin vielä taustan turkoosin solid-tason, jolla sain helposti nurkat piiloon ilman, että kuvaa tarvitsi muokata Photoshopissa. Kansikuva oli myös kokosuhteiltaan sellainen, että se ei olisi mahtunut esim. Instagramin feediin (joko kirjailijan nimi tai HE-romaani olisi jäänyt pois). Nämä sain mahtumaan skaalaamalla koko kuvaa pienemmäksi ja täyttämällä em. reunat turkoosilla solid-tasolla.


Kun tasot olivat liikkuneet omille paikoilleen, ilmestyy päällimmäisenä tasona oleva kansikuva opacity-toiminnolla näkyviin. Haasteena oli saada kaikki tasot samalle kohdalle ja animaatiossa tässä kohdassa näkyy pieni "hyppy". Erotelluissa tasoissa on hieman eroavaisuuksia alkuperäiseen kuvaan nähden (pieniä yksityiskohtia puuttuu sekä joihinkin kohtiin on maalattu hieman täytettä), mikä hieman vaikuttaa myös siihen, että siirtymäkohta ei ole ihan saumaton.


Animaatio (ilman palautetta) koossa 1080 x 1350. Tämä on Instan feediin sopiva.

Animaatio suoraan kirjan kansikuvasta koossa 2094 x 3008. Tähän olen kopioinut ja yhdistänyt edellisestä osiosta yhden palautteista.


Animaatio Storyyn sopivassa koossa 2094 x 3725. Tämä on tehty kopioimalla yllä oleva compositio ja sovittamalla se sitten story-kokoon. Liikkuvat tasot yhdistettynä kamera-ajoon tekivät animaation teosta hieman työläämmän kuin perusanimaation sovittaminen uuteen kokoon.
9 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page