top of page
Writer's pictureMia Sumell

Käsitöistä iloa harmaaseen arkeen

Päivitetty: 4. jouluk. 2020

Tämä juttu on tehty alun perin koulutyönä Journalismin perusteet- kurssille.

Värien käyttö on lisääntynyt selvästi

Alkuvuodesta kaikkialle lopulta levinnyt COVID-19 pysäytti koko maailman lyhyessä ajassa. Pandemian aikana osa joutui etätöihin, osalta työt loppuivat kokonaan sekä suositukset ja rajoitukset veivät ihmisiltä vapauden liikkua. Myös harrastukset loppuivat, kun joukkokokoontumiset kiellettiin. Turvavälit tuli muistaa, minne ikinä menikin. Mutta vaikuttiko poikkeuksellinen aika käsityön tekemiseen? Opistojen tarjonta tietysti loppui, matot jäivät keskeneräisinä kangaspuihin ja värjätyt langat ja kankaat roikkumaan opiston pyykkitelineeseen, kun ovet sulkeutuivat yhtäkkiä. Toisaalta käsitöitä tehdään myös kotona. Haastattelin kahta käsityöalan yrittäjää sekä kysyin Facebookissa neulojille suunnattussa SukkaSirkus-ryhmässä tuntemuksia Korona-ajasta. Yllätyksekseni sain ryhmästä alle vuorokaudessa kuutisenkymmentä vastausta. Tämä minusta kertoo siitä, että aihe kiinnostaa ja siitä halutaan puhua, mikä myös on hyvä asia. Ikävä kyllä en kaikkia vastauksia voi tähän ottaa runsauden vuoksi mutta kirjoitan tämän poimien asioita, jotka toistuivat monen vastauksissa. Käsityön tekemisen koettiin lisääntyneen sillä kotona vietetty aika on kasvanut ja muut harrastukset ovat olleet tauolla. Erityisesti riskiryhmäläiset, jotka eivät ole voineet poistua juurikaan kotoaan, ovat kokeneet käsitöistä olevan suurta iloa. Ennen työmatkoihin mennyt aika on usealla kulunut käsitöiden tekemiseen ja esimerkiksi etäkokouksissa on pystynyt samalla tehdä käsillä jotain. Yhden harrastuksen pysyminen ennallaan on tuonut lohdullisuutta muuten monilta osin erilaiseen arkeen. Usea on kaivanut keskeneräiset työt piiloistaan ja korjannut vanhaa. Tietysti elämäntilanteet ovat erilaisia ja ne, joilla ei vapaa-aika ole lisääntynyt, osaavat olla iloisia työn jatkumisesta. Osa on jäänyt kotiin mutta viettänyt aikaa perheen kanssa ja ottanut iänikuisen todo- listan työn alle, jolloin käsitöiden tekeminen on jäänyt vähemmälle.

Ilokseni yhteinen piirre, joka kuultaa lähes kaikista vastauksista läpi, on jonkinlainen positiivisuus. Voisiko olla niin, että yhteinen vihollinen on saanut meidät kaikki katsomaan ja tekemään enemmän iloisia asioita, tuottamaan mielihyvää itselle ja lähipiirille niitä keinoja hyväksikäyttäen, mitä itsellä on käytettävissä?

”Keväällä ajattelin, että jos tästä pandemiasta ei mitään muuta hyvää seuraa, niin opettelenpahan ainakin kutomaan villasukat. Ja niin tein!” -Sini

Kokkolalaisen käsityö- ja askarteluliikkeen yrittäjä Sari Aho muistelee ensimmäisen viikon olleen samanlainen shokki kuin muillekin. Mutta sitten alkoi tapahtua. Käsityöpiireissä kuuluisa ilmiö, lankahamstraus alkoi. Ihmiset tulivat ostamaan lankoja varastoon varmuuden vuoksi. Saman asian mainitsee myös usea ryhmäläinen. Neulojan painajainen on se, että materiaali loppuu kesken ja tältä haluttiin välttyä. Katja Kakkonen Pielisen Kalusteelta huomasi, että vaikka kivijalkakauppa hiljeni, verkkokaupan myynti kasvoi ja käsityön osuus harrastuksena tuntui lisääntyneen.

Myös Sari huomasi etteivät asiakkaat kadonneet mihinkään vaan ennemminkin myös ryhmässä mainittu kotimaisuus, eettisyys ja pienten yrittäjien tukeminen korostuivat. Sari halusi myös tarjota palveluita niille, joilla ei ollut mahdollisuutta tulla kaupalle. Käsityökaupan drive in kuulosti ensin hassulta mutta se toimi! Kaupankäynti ja asiakaspalvelu muuttivat muotoaan, kun ihmiset tilasivat tuotteet puhelimitse somen kautta tai soittamalla. Kaupassa pakattiin tuotteet kassiin ja vietiin ulos asiakkaan ilmoittaessa olevansa paikalla. Maksut onnistuivat näppärästi kannettavan korttimaksupäätteen avulla tai etukäteismaksuna. Riskiryhmäläisille Sari tarjosi kotiinkuljetusta Kokkolan alueelle. Näin kauppa kävi ja kaikki saivat nauttia käsityön tekemisestä. Moni asiakas jopa kieltäytyi alennuksista ja halusi maksaa täyden hinnan tuotteista.  Katja puolestaan vastata kysyntään uudistamalla kevään aikana verkkokaupan ja laajentamalla lankavalikoimaa.


Sari Aho Ihan itse- käsityöliikkeestä on iloinen, että tekemisen ilo ei ole kadonnut

”Olen 40-vuotiaana neulonut ekan sukkaparini eikä se jäänyt viimeiseksi.” -Niina


Lahjaksi tekeminen myös korostui ryhmäläisten vastauksissa. Sen lisäksi, että käsitöiden tekeminen selkiyttää omia ajatuksia ja tuo valoa vaikeisiin aikoihin, voi itse tehdyllä lahjalla ilahduttaa ja yllättää myös läheiset. ”Käsityöt ovat minulle kokonaisvaltaisesti mielihyvää tuottava asia. Lahjaksi tekeminen tuo lahjan saajan lähelle. Lapsenlapsille neuloessa joka silmukka on rakkautta täynnä. Koskaan ei ole tylsää hetkeä, jolloin miettisi, että mitä oikein tekisin.” -Maritta Moni kertoo myös huomanneensa, että värien käyttö on lisääntynyt. Sarin kokemus asiasta on myös samanlainen. Asiakkaat ovat olleet tavallaan joustavampia värien käytössä. Enää ei ole haitannut, jos jotain tiettyä väriä ei ole ollut saatavilla vaan liikkeellä on oltu hyvällä mielellä ja ajatuksella “Ei haittaa. Kyllä täältä varmasti löytyy jotain muuta kivaa.” Asiakkaat ovat ymmärtäneet heti toimitusvaikeuksista johtuvat puutokset hyllyissä. Useasta laadusta valkoinen lanka loppui myös heti.

”Olen jotenkin oivaltanut että samoin kuin taiteilija varmaan nauttii ja hurmaantuu väreistä, niin samalla tavalla minäkin, saan niistä voimaa.” -Heli

Poikkeuksellista on myös ollut se, että vaikka tekeminen on lisääntynyt, ns. kesäneuleiden tekeminen on pysynyt kauppiaan näkökulmasta ennallaan. Ihmiset haluavat tehdä isompia töitä, kokeilla erilaisia materiaaleja ja värejä mutta pääsääntöisesti kasvu on tapahtunut paksumpien ja lämpimien lankojen käytössä, kesäkauden materiaalien hankinta on pysynyt ennallaan. Moni on ajatellut neuloa valmiiksi mahdollisimman paljon kylmiä kelejä ajatellen ja usealla on myös joululahjat olleet mielessä. Ennen on ollut aikaa neuloa muutamat sukat niin, ettei kaikille tarvitseville ole riittänyt mutta nyt on ollut aikaa tehdä kaikille ja enemmän myös hyväntekeväisyyteen.

”Kotoilun lisääntyessä kässäily lisääntyy. Ihmisten tapaaminen vähentynyt, joten somen yhteisöllisyys kässäilyssä on ollu aika merkittävässä roolissa!” -Veronica

Yhteisöllisyyttä ja kanssaharrastajia on ollut kova ikävä. Tähän apua löytyy esimerkiksi blogeista ja Facebookin käsityöaiheisista ryhmistä. Porukkaneulontasivustot ovat saaneet satoja uusia jäseniä ja keskustelu on lisääntynyt. Valmiita neuleita myös vilisee kuvavirrassa tavallista useammin. "Asiakkaat selkeästi seuraavat somea ja tietyt mallit sekä langat ovat suositumpia nyt kuin ennen koronaa", Katja tuumaa. Lopuksi vielä ryhmäläisten ajatuksia, mitä käsityön tekeminen tekee mielelle. Se voimaannuttaa, lohduttaa, ilahduttaa, rentouttaa, rauhoittaa, lievittää stressiä ja yllättää.

"Käsityöt ovat suuri ilo ja lohtu. Käsitöiden positiivinen vaikutus näkyi jopa firstbeat mittauksessa. Kun teen käsitöitä, niin kehoni palautuu... sain määräyksen tehdä PALJON KÄSITÖITÄ." -Tuire


Lista käsitöiden positiivisista vaikutuksista on melkein loputon. Käsitöillä tasapainotetaan arkea. Kiireen keskellä neulotaan yksinkertaista ja hiljaisina aikoina ajan kanssa haastavampaa. Sitähän se elämäkin on, tasapainoilua. Toivottavasti iloista sellaista.



Kaikkea hyvää viikkoosi!


343 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page