top of page
  • Writer's pictureMia Sumell

TUOTANTO: Video Talviharmonikka

Päivitetty: 19. toukok. 2021

Työtehtävinä: -Inserttiajaja -Leikkaus (+Jani Honkaselkä) -Vertaisen lumisade -Premiere Pro, After EffectsESITUOTANTO Brief

Tehtävänä oli VideoTalviharmonikan juontojen kuvaus ja kilpailun koosteen editointi. Juontojen lisäksi lopulliseen videoon lisättiin varsinaiset kilpailuvideot sekä valmiiksi tehdyt grafiikat.

Videon kuvaukset toteutettiin koko luokan voimin ensimmäisenä asiakastyönä. Kalusto

Valitsimme kuvauskalustoksi kaksi järjestelmäkameraa, joista toiseen kiinnitimme nappimikrofonin.

Tehtävänjako:

Ohjaus: Jani Honkaselkä

Kamerat: Merja Petäjistö ja Susanna Yli-Tainio

Äänitys: Leevi Oramo, Jarkko Korhonen, Kirsi Biskop

Valaisu: Teemu Ypyä ja Juha Kiviharju

Making-of: Aaron Järvinen, Jenni Rahkonen, Iiris Halkola

Klaffi: Elina Rättyä

Inserttiajaja: Mia Sumell

Assistentti: Cham Pihlaja

Leikkaus: Mia Sumell ja Jani Honkaselkä

Graafikko: Terje Tiilikka

Käännökset: Aaron Järvinen ja Teemu Ypyä

Kuvaussihteeri: Camilla Fellman

Ohjaava kouluttaja: Juha Kiviharju


TUOTANTO


Tarkistuslista

  • Akut ja patterit

  • Muistikortit

  • Mikrofonit

  • Valkotasapaino

  • Freimit (oikea sana? 25fr/s)

  • Tarkennus

  • Kun asiakas tulee paikalle, kameran korkeuden tarkistus

  • Valaisu

  • Insertit

Olimme paikalla tuntia ennen kuvauksia ja valmistelimme paikan suunnitelmien mukaan.

Kuvattava oli tottunut esiintymään ja luonteva kameran edessä. Hänellä oli myös selvä käsitys, kuinka toivoi juontojen menevän.

Alkusuunnitelmasta poiketen ajoin videoiden insertit Seewolle juontajan taakse, jolloin jokaisen esityksen alkukuva näkyi juonnon aikana taustalla. Insertit saimme asiakkaalta ja ne oli tallennettu ja nimetty koneelle järjestykseen, joten ne löytyivät nopeasti vuorollaan.

Varsinainen työnkulku sujui mielestäni hyvin sillä jokainen juonto kuvattiin erikseen. Tämä mahdollisti myös sen, että mikäli jokin asia meni pieleen, sen pystyi ottamaan helposti alusta sillä juonnot eivät olleet kovin pitkiä.

Haasteita kuvauksen aikana:

-Valot alkoivat räppimään kuvausten loppupuolella. Loppujen lopuksi kuvaukset saatiin kuitenkin tehtyä erittäin sujuvasti paria uusintaottoa lukuun ottamatta.

-Kuvauspaikalla oli liikaa porukkaa tarpeen huomioiden mutta kaikki olivat hommassa mukana ja kaikille löytyi oma mieluinen pieni homma, mihin keskittyä.JÄLKITUOTANTO Mia Sumell ja Jani Honkaselkä, tekstit Aaron Järvinen

Työnjako:

Olimme Janin kanssa paikalla molemmat koko jälkituotannon ajan ja työnjako meni pääosin seuraavasti: Jani toi materiaalit Premiereen, loi niille kansiot, teki raakaleikkauksen kohtauksiin ja synkkasi äänet. Väliin sijoiteltiin kilpailuvideot ja grafiikat. Minä jatkoin työtä hienosäätämällä äänien ja kohtausten välisiä feidejä ja sijoittamalla Aaronin kääntämät ja kirjoittamat tekstit oikeisiin kohtiin. Tein myös värimäärittelyn koko videolle ja loin After Effectsissä asiakkaan ex temporena ideoiman lumisateen yhden juonnon päälle. Materiaalit tuotiin Premiereen omiin kansioihinsa: Videot, Juonnot (tallenteen kahdesta kamerasta) ja Grafiikat. Jani loi myös oman kansion sequencelle.


Kilpailuvideot saimme asiakkaalta. Ne sijoittelimme oikeisiin kohtiin videolla.


Työnkulku:

Kun olimme tehneet ensimmäisen raakaversion ja lähettäneet sen asiakkaalle, asiakas pyysi lisäämään versioon alku- ja loppugrafiikat, joista ei vielä tässä vaiheessa ollut tietoa. Samalla asiakas kiinnitti huomiota äänen tasoihin.


Aaron huomasi pienen virheen käännöstyön aikana ja Jani oli yhteydessä asiakkaaseen. Asia korjattiin leikkaamalla kyseinen kohta juonnosta kokonaan pois. Tämä onnistui hyvin.

Toiseen asiakkaalle lähetettyyn versioon korjasimme äänentasot (-6dB) ja tehtiin värimääritys kameran 2 kuviin. (Kameroiden kuvat olivat selkeästi eri värisiä). Korjasimme myös lopputekstit ja niiden kestot toiveen mukaisiksi.
Viimeiseen versioon korjasimme vielä grafiikoita ja niiden kestoa alussa. Äänen tasoissa oli vielä korjattavaa omasta mielestämme ja hienosäädimme myös sitä. Kohinaa emme saaneet ihan kokonaan pois, koska ilmeisesti kuvaustilanteessa äänitystaso oli jäänyt hiukan liian matalaksi. Editissä kuvien vaihdoskohtiin lisättiin fade (Constant gain), jotta pääsimme eroon leikkauskohdissa olevasta jyrkästä kohinan alkamisesta ja loppumisesta.

Jälkituotantoon kului kokonaisuudessaan aikaa n. 19-20h.

Juonnot kuvattiin 2.2. ja valmis video lähetettiin asiakkaalle 8.2.

Asiakkaalta saatiin hyvin positiivinen palaute ja itse olimme tyytyväisiä ensimmäiseen työhömme.4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page